Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
amikeo
|
Wysłany: Wto, 20 Cze 2017, 15:05 Temat postu: rozwiążanie umowy z tytułu ustawy |
|
|
Witam, w maju tego roku Pracodawca rozwiązał ze mną umowę o pracę za porozumieniem stron z przyczyn leżących wyłącznie po stronie pracodawcy-likwidacja miejsca pracy. Pracodawca powołał się na art. 10 Ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy i mam ten zapis na świadectwie pracy. Obecnie pracodawca uchyla się od wypłaty odprawy pieniężnej tłumacząc, że nie zatrudnia 20 osób. Moje pytanie: czy miał prawo w ogóle powołać się na tą Ustawę skoro dotyczy ona zakładów pracy zatrudniających 20 i więcej osób?! Ja nie mam wiedzy ile osób pozostaje/pozostawało w zatrudnieniu i w ten sposób pracodawca wprowadził mnie w błąd (jeśli to prawda a nie tymczasowy unik). Proszę o odpowiedź. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zarzycka-Dudek
|
Wysłany: Czw, 29 Cze 2017, 15:03 Temat postu: |
|
|
Pracodawca może się powołać na rzeczona ustawę o zwolnieniach zbiorowych w oświadczeniu o rozwiązaniu umowy o pracę jedynie w przypadku gdy zatrudnia 20 pracowników. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|