Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
okultacja
|
Wysłany: Czw, 21 Lis 2019, 22:33 Temat postu: miesięczne wypowiedzenie 1/2 etatu - ile to godzin |
|
|
Witam.
19-11-2019r złożyłam pracodawcy "Rozwiązanie umowy o pracę na mocy porozumienia stron". Nie miałam świadomości, że poza podpisem pracodawcy potrzebna jest też adnotacja "wyrażam zgodę".
Umowę o pracę na czas nieokreślony na 1/2 etatu podpisałam 31-10-2017r - czyli obowiązuje mnie 1-o miesięczny okres wypowiedzenia.
Na wypowiedzeniu zaproponowałam zakończenie współpracy z końcem listopada - czyli 2 tygodnie okresu wypowiedzenia.
Skoro mam 1/2 etatu to czy mogę pracować 8h przez 2 tygodnie zamiast 4h przez 4 tygodnie?
Czy można uznać, że spełnię w ten sposób obowiązek okresu wypowiedzenia?
PS: Czy jeśli wcześniej zawierałam umowy o pracę z tym samym pracodawcą (jedna umowa była zrywana i podpisywana była kolejna) powinnam założyć 3 miesięczny okres wypowiedzenia? |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Pią, 22 Lis 2019, 00:51 Temat postu: |
|
|
Wymiar etatu nie ma wpływu na okres wypowiedzenia - jesli jest podany 1 m-c to okres wypowiedzenia będzie trwał 1 m-c i ani pół etatu ani np. 1/4 tego nie skracają.
Inna sprawa to zgodne ustalenie terminu zakończenia umowy z pracodawcą - jeśli obie strony się zgodzą to umowa może się rozwiązać w dowolnym ale uzgodnionym terminie.
Jeśli łączny okres zatrudnienia wynosi 3 lata to wypowiedzenie powinno być 3-miesięczne, przy czym pod uwagę do okresu zatrudnienia bierze się również sam okres wypowiedzenia.
Ile umów miała Pani z tym pracodawcą i ile one trwały? |
|
Powrót do góry |
|
 |
okultacja
|
Wysłany: Pią, 22 Lis 2019, 08:48 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
O tych 3 miesiącach już się zorientowałam - łącznie na różnych umowach pracowałam u tego pracodawcy ponad 3 lata.
Pytania, na które nie znalazłam odpowiedzi:
- Pracodawca podpisał porozumienie, ale nie dodał adnotacji, że się "zgadza" na rozwiązanie umowy - czy to znaczy, że nie jest ona wiążąca?
- Jeśli mam 1/2 etatu to znaczy, że muszę przepracować 3 miesiące na 1/2 etatu czyli 4h dziennie - czy można się umówić, że zamiast tego będę pracować 1,5 miesiąca po 8h?
Godzinowo wyszłoby na to samo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Pią, 22 Lis 2019, 09:14 Temat postu: |
|
|
1. Musi być informacja o zgodzie pracodawcy w przypadku porozumienia. Sam podpis oznacza jedynie, iż pracodawca pismo otrzymał, ale nie oznacza zgody. Tu nie ma milczącego akceptu.
2. Niestety, przepisy mówią o okresie, w którym pracownik podczas wypowiedzenia jest nadal do dyspozycji pracodawcy (odpowiednio dni lub tygodnie lub miesiące) a nie o ilości godzin, które w tym czasie trzeba odpracować. To okres, podczas którego pracodawca ma czas na znalezienie nowego pracownika, rozliczenie z odchodzącym. Nie przyspieszy Pani tego czasu odpracowując, jeśli pracodawca nie zgadza się na inny niż kodeksowy termin wypowiedzenia. Co istotne w przypadku wypowiedzenia liczonego w miesiącach - jeśli wypowiedzenie złożyła Pani 19.11.to 3 miesięczny okres wypowiedzenia zakończy się 29.02.2020r.
Jeszcze jedna sprawa - na zmianę liczby godzin do przepracowania w czasie doby również musi wyrazić zgodę pracodawca. Istotne są tu zapisy w umowie oraz grafik, należy też wiedzieć, że może dojść do sytuacji, w której powstaną nadgodziny (dobowe lub tygodniowe), za które płacąc dodatki pracodawca po prostu będzie stratny, a dodatkowo może narazić się na grzywnę nakładaną przez Inpektora Pracy za niezasadne polecanie pracy w nadgodzinach. Wszystko jednak zależy od tego, co jest wpisane w umowę o pracę, regulaminy - czyli co dopuszczają te dokumenty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|