Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
katany2936
|
Wysłany: Pią, 27 Kwi 2012, 18:48 Temat postu: rozliczenie pit - umowa zlecenie |
|
|
Witam, w ubiegłym roku jako 17-latka uzyskałam w wakacje na umowę-zlecenie jako stażystka dochód w wysokości 600 zł. Nie otrzymałam pitu 11. Teraz mam już 18 lat. Czy muszę rozliczać się z tego dochodu, a jeżeli tak to jak mam wypełnić pole dochody w picie ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Pią, 27 Kwi 2012, 19:14 Temat postu: |
|
|
PIT powinni za Panią wypełnić, podpisać i złożyć rodzice, nie doliczając jednak dochodów Pani do swoich.
Rozliczyć się należy mimo braku PITu wg posiadanej przez Panią wiedzy o dochodach.
Jest jeden wyjątek - nie musiałaby Pani rozliczać się z uzyskanego dochodu, jeśli tych umów zlecenia było kilka i każda z nich opiewała na kwoty mniejsze niż 200 zł / umowa. W takim przypadku od umów tych został opłacony podatek ryczałtem i nie ma konieczności się z nich rozliczać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
katany2936
|
Wysłany: Pią, 27 Kwi 2012, 19:17 Temat postu: |
|
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Rozumiem, że rodzice wypełniają pit za niepełnoletnie dziecko, ja jednak jestem już pełnoletnia.
Na podstawie własnej wiedzy. Moja wiedza jest taka, ze zapłacono mi 600 złotych. W umowie też mam tylko tyle napisane, więc nie mam pojęcia co mam wpisać... |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Pią, 27 Kwi 2012, 19:22 Temat postu: |
|
|
Tak, ale dochody w ubiegłym roku uzyskała Pani jako osoba niepełnoletnia, więc wg mojej wiedzy powinni dokonać ich rozliczenia rodzice. Na wszelki wypadek, ponieważ sytuacja trochę nietypowa, proponuję albo kontakt z infolinią podatkową (z tel. stac.: 801 055 055, z tel. kom.: (22) 330 0330 albo udać się jutro do US i dopytać - jutro US mają dzień otwarty i są czynne w godzinach około południowych, bo zostało mało czasu... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|