Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Niepewna
|
Wysłany: Wto, 03 Kwi 2012, 20:48 Temat postu: KUP, dwa pity-11 |
|
|
Witam,
przeczytałam sporo wpisów na temat kosztów uzyskania przychodów i mam mętlik w głowie. Proszę o pomoc.
Pomagam Koleżance rozliczyć PIT. Koleżanka pracuje w innym mieście niż Jej miejsce zamieszkania/zameldowania.
Od Pracodawcy otrzymała dwa pity (pity-11 są z dwóch różnych spółek). Na jednym picie-11 ma wpisane koszty uzyskania przychodów w wysokości 1335 zł (przepracowała cały rok). Na drugim picie-11 ma wpisane koszty uzyskania przychodów w wysokości 111,25 zł. Ten drugi PIT-11 dotyczył należnej premii za wykonane zadania gdy była zatrudniona w innej spółce (jak dobrze pamiętamy premia była należna za 2010 r, ale została wypłacona w styczniu 2011).
Czy w tym wypadku mogę zastosować podwyższone koszty uzyskania przychodu w wysokości 2502,56 zł (dla dojeżdżających z innej miejscowości zatrudnionych u wielu pracodawców) czy też max mogę wpisać koszty uzyskania przychodów w wysokości 1668,72 zł (dla dojeżdżających z innej miejscowości zatrudnionych u jednego pracodawcy) ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Wto, 03 Kwi 2012, 21:15 Temat postu: |
|
|
Można zastosować odpowiednio koszty podwyższone. Kwota 2502,56 zł to limit roczny, lecz niestety - w tym przypadku nie można go zastosować - gdyż zatrudnienie w roku 2011 było tylko u jednego pracodawcy, od drugiego koleżanka dostała tylko pit, ale nie była tam zatrudniona.
Wg mnie kwota, jaką można wpisać max to 1807,78 zł.
Proponuję jednak dopytać w US lub na infolinii podatkowej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|